A Történeti Antropológia Programot 1991-ben alapította Klaniczay Gábor és Gerő András az ELTE BTK első képzési programjaként. Mint "nem szakos" programnak, célja az, hogy az 1970-es évektől megújuló és diverzifikálódó társadalomtörténet területén nyújtson elmélyültebb ismereteket mind a történelem szakos, mind a más szakon tanuló, de a történelem iránt érdeklődő hallgatóknak. Bemutatja, hogy az antropológia és a többi társadalomtudomány, illetve egyes filozófiai megközelítések milyen hatást gyakoroltak a történelemre az elmúlt néhány évtizedben, s hogy a társadalomtörténet miként alakult át ezen hatások eredményeképpen. Bevezető, alapozó, kronologikus és speciális tanegységei révén megismerteti őket a történeti antropológia, a mikrotörténelem és az új kultúrtörténet irányzataival, a történelem egyes korszakait illetve tematikus részdiszciplínáit illetően a modern társadalomtörténeti irányzatok módszereivel és az általuk hozott új eredményekkel.

Programgazda Gerő András egyetemi tanár (Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék), Klaniczay Gábor docens (Közép- és Kora Újkori Egyetemes Történeti Tanszék) és Szijártó István adjunktus (Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék). Felvilágosításért Szijártó Istvánhoz lehet fordulni (Múzeum körút 6-8. 268., e-mail: szijarto@elte.hu).

A TÖRTÉNETI ANTROPOLÓGIA PROGRAM 2010 JÚNIUSÁBAN (A KREDITES KÉPZÉS KIFUTÁSÁVAL) MEGSZŰNT. A TÖRTÉNETI KOLLÉGIUM TOVÁBB MŰKÖDIK.

A Történeti Antropológia Program tanegységei * A Történeti Antropológia Program Történeti Kollégiuma